• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Thursday, February 28, 2013

Tanam Anggur ; Rezeki Milik Allah


Hari ini panggilan interview yang kelima. Nak ke taknak, Nak ke taknak, Nak ke taknak, Nak ke taknak... inilah dilema seorang penanam anggur. Belum ada hasil tapi banyak sudah kos pembiyaan pertanian diperlukan. Dua daripada empat temuduga dah dikunjungi, satu Pass satu Fail. Minta maaf pade Silverlake dan Produa, ambe takde pitih nak bertandang ke majlis kenduri tuan. Tambahan pula, saye tiada muhrim yang boleh menemankan. Cerita yang fail itu terlalu menyakitkan dan yang pass tu banyak pula urusan, nak release letter yang amatlah sangat sukar untuk diperolehi. So how?? Masih mencari dan tarus mencari, bukan memilih tetapi membuat keputusan yang bijak..

"Thank you for being willing to consider my resume. May I know, which position am I being offered. Beside, I would really appreciate if I could know the amount of s_l_ry..... "

I really mean it. Living in KL is too tough if your salary below 1500. Sudah-sudahlah 2 tahun sekolah di Kuala Lumpur dan 7 bulan yang perit berpaktikal di KLCC..adakah kehidupan berkerjaya juga akan dimulakan disana lagi..oo Allah, You know the best...

TV, begitulah kisahnye. Tidak berhenti-henti memaparkan kisah kawin paksa dimulakan dengan kebencian, dihiasai dengan pertelingkahan dan kononnye di akhirai dengan gembira. Juga kisah keruntuhan institusi rumah tangge, menengking suami sesuka hati, memukul isteri sepuas rase. Tidak lupa juga kisah keruntuhan moral remaja dengan hidup bertuhan cinta lantas Islam diletak dibawah tapak kaki.

"sape suruh tengok"

"dah rumah xde astro oasis"

"tv 9 tanyalah ustaz dan ustazah kn ade, tengok la"

"dah, Halaqah dan semanis kurma pun tengok"

"dah tu nak ape lagi.."

-_-" ok, xnk ape-ape dah....

Saturday, February 23, 2013

Terima Kasih Ibu


Bukan mudah tugas seorang wanita biarpun hanya duduk dirumah. Kagum dengan kebolehan, ketabahan dan kesabaran ibu mengendali semua kerja rumah dan menghadapi semua cabaran sendirian. Dua tahun tanpa pendengar dan penyokong setia bernama suami. Macam-macam yang telah dirasai, mehnah dan masalah yang mengoncang menjadiakan kubu hatinya semakin kuat. Tali yang kelihatan usang nampaknye melakat teguh pada tempatnya. Siring dengan usia yang semakin bertambah dan kedutan diwajah yang semakin jelas, begitu juga ilmu dan imannya kian bertambah dan segar. Matlamat dan jalanya tidak lagi kabur. Allah dan syurga!

Ulang tahun ibu yang ke 53 kemarin kami sambut sederhana.....Selamat Hari Lahir Ibu ^_^