• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Wednesday, November 30, 2011

Tutup Aurat

"Astaghfirullah,pakaiannye" bisik hati.

Ana terus memaling muka, tak sanggup melihat sekujur tubuh gempal yang dibalut sendat dari kepala kekaki. Semuanya tertutup rapi Alhamdulillah tetapi mengapa harus sempit?? Ana tidak mengerti.

Aku juga manusia yang amat tidak sempurna dan banyak kesilapan. Terlalu banyak kesalahan yang harus aku tebus degan kebaikan. Bantuan dan peringatan harus selaluku semaikan untuk menyubur rase cinta dan patuh pade perintah ALlah. Untuk diri yang tidak sempurna dan saudara-saudara seagama yang dikasihi.


Thursday, November 24, 2011

Faktar

Sebelah kiri ada kanak-kanak ribena, dari kanan Khaulah, Uwais dan yang kuning tu Aina [orang kate ade iras2 ana mase kecik- memang kuit muit]. Mereka ni anak sedara ana sebelah ibu, cucu kakak sulung ibu ana [gambar yang sebelah ibu ana tu]. Sebut pasal kanak-kanak, ana pernah membaca tentang 10 kanak-kanak ajaib dunia cume kurang pasti ini sohih atau tidak sebab tiada sumber asal dinyatakan. Malaysia pun tersenarai, iaitu adik Adi Putra yang bijak dalam bidang Math. Ade yang bijak melukis, bijak menyanyi dan petah berkata-kata.

Cuma...mereka sememangnya ajaib,dan pasti akan lebih ajaib jika acuan pendidikanya adalah Islam. Contoh mudah, Imam Syafie, beliau lebih bijak lagi. Imam as-Syafie rahimahullah mempunyai ketajaman akal fikiran yang luar biasa sejak kanak-kanak lagi. Ketika berusia 9 tahun,beliau hafaz Al-Quran. Diwaktu berumur dua belas tahun, beliau telah dapat menghafaz kitab Al-Muattok, karangan Imam Malik. Kini karya beliau masih lagi diikuti dan namanye disegani hingga kini.

Agak-agak ape yang akan kite corakkan pade anak-anak kite nanti?? Jadi pelakon, penyanyi, peniaga dan pelbagai-bagai 'pe' yang lain. But just bear in mind that, Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi darinye. Inilah fakta.

Thursday, November 17, 2011

Shoe Could Talk

“cantiknye wages hitam tu”
“comelnye sandle die”
“sopannye sandle coklat tu”
“complicatednye, kasut ape tu”

Ini antara komentar-komentar yang selalu terlintas dalam fikiran ana apabila memerhatikan kasut orang sekeliling. Ana yakin ramai juga wanita-wanita diluar sana yang memiliki minat macam ana, minat pada kasut, tapi beli belum tentu lagi. Kasut baru yang fesyen-fasyen jela, yang old style tu kureng sikit

Search saje google image, pening kepala tengok. Yang tumit tinggi sampai boleh buat buat galah gait buah nangke ade, yang tumit halus boleh buat pencongkil gigi pun ade, yang bunge sejambak kat depan, yang ade katak tepek kat tepi pun ade, yang berkilat macam lantai marmar pun ade, yang tali halus boleh buat mancing ikan, yang lobang sejemput kat depan, yang macam jala ikan, yang tali panjang berselirat macam wayar telephone ade, yang nipis macam ketas surat khabar, yang muncung ikan todak kat depan, yang koyak kat tepi, yang riben sebesar dulang pun ade..pendek kate macam-macam pattern.

Pada ana yang minat seni kreatif ni, I’ll say..it is a good things. Ana minat dan ana kagum dengan design kasut yang pelik ni. Minat tengok je, pakai tu kene solat istiqarah banyak-banyak. Takut ade yang pengsan, tak dapat terima penampilan baru ana [baru duduk 7 bulan dah hilang arah -tapi ana penah duk KL 2 tahun ok, I’m seserian remember!]. Testing 123 tu mungkin boleh la. Don’t deny fitrah wanita suka benda-benda yang cantik. Pada sahabiah yang baru intern KL be prepared for ‘some’ changes. It’s call as feminization. Housemate termasuk ana semua telah mengalami, keadaan yang mane virus-virus feminine dan hormone keperempuanan semakin meningkat. Count how many wages in our house, almost 6.

Sesetengah orang suke perhatikan kasut orang lain, bukan nak kate baik menundukkan pandangan sokmo tapi [mungkin juga] tahukah anda kasut boleh bercerita tentang siapa tuan yang sedang memakainya. Shoes could talk. Ana suke dengar kasut cakap..kat bawah ni antara interview ana dengan beberapa jenis kasut.

Kasut macam sebelah ni akan cakap kat ana “orang yang pakai aku ni, suke melawa, sebab die pun memang lawa…die ni berani dan berkayakinan tinggi..tapi yang aku xsuke sangat tuan aku ni seksi, letih dah nasihat suruh tutup aurat, pakai stoking, tapi die tak nak, guane”

Komen kasut kedua ni “ aku rase tuan aku [xkenal sangat, die baru beli aku]ni jenis santai-santai sikit..aku biasa die bawak g tempat2 yang lesure macam tempat2 peranginan..tapi kalau incase tuan aku pakai aku gi ofis dalam meeting…komfem tuan aku ni jenis macam tuan kawan aku yang kat bwah ni”

Si selipa cakap “Tuan aku ni jenis xkesah, kasut besar daripada kaki die pun die slambe..ape yang ade depan pintu depan rumah die tula yang die bedal..janji beralas kaki..xkire la baju tu wane merah, kuning ke biru..aku yang warne hijau ni jugak yang die sebat..”

kasut last ni pulak dengan comelnye cakap “tuan aku ni memang cute macam aku…die ni ceria riang ria raya, femenin dan manja gitu..die paling suke riben-riben yang ade kat atas muke aku ni..yang aku suke pasal tuan aku pulak, die ni sopan je, tu yang seronok jalan-jalan dengan die”



Monday, November 7, 2011

Medical Info :Do you know??

New experience and new knowledge today. Thanks doctor for the info. I just realize that our body not only need oxygen, but really appreciate the existence of carbon dioxide CO2. My mom was fainted today. As usual, it's complicated to say but Alhamdulillah nothing serious. We went back home safely after about 4 hours waiting and hearing the lecture from the doctor. One of the topic was, leck of CO2 in the body cause blackout [just like electric circuit].

Then, as usual again..I'm start google'ing and I found this...[ow, my very little sister had just get her satellite few weeks ago]

"Reduces the CO2 concentration level in the bloodstream, below the normal 40 mm of Hg, thereby resulting in an increased level of pH value. Since CO2 increases the acidity in the blood, a low CO2 level leads to increased alkalinity in the blood. This, in turn, leads to the constriction of blood vessels that supply blood to the brain. Moreover, transport of essential electrolytes for the functioning of the nervous system is also reduced. Low level of CO2 in the bloodstream, can cause cerebral vasoconstriction, thereby resulting in cerebral hypoxia. The symptoms and signs of this are:
• Visual disturbances.
• Anxiety.
• Transient dizziness in the person.
• Muscle cramps.
• Blackouts."


Click here to know more. The important of CO2 in human body.

Friday, November 4, 2011

Rezeki Allah Beri

"ni kucing sape bu" tanye ana.

"tak tahu kucing sape long, ade je kat sini" jawap ibu

"owh, banyaknye kucing rumah kite ni aek"

"kat stor tu ade lagi ke kucing beranak" kate ana lagi

"takde, tapi xlame lagi tu ade la nanti"

Stor sebelah rumah kami ni memang kerap jadi wad besalin kucing-kucing betina [memang la betina, xde lagi kucing jantan besalin]. Setakat yang ana dah kira, dah 5 kali sejak perasmian bangunan stor satu tingkat tu dibuat kire2 hujung tahun lepas.

"tapi kucing-kucing ni elok, bile dah besar je die pergi tah mane-mane"

"owh.."

Patut la ibu tak kisah. Setahu ana ibu ana tak minat kucing. Ayah yang minat. Dulu mase kat Serting, kucing-kucing suke datang rumah kami [walaupun xde stor-ade reban je] sebab ayah suke derma makanan kat kucing. Ana pun kadang-kadang join. Kali ni ibu ganti tempat ayah. Syarat ibu senang, nak duk rumah ni dan nak dapat makanan boleh...tapi jangan masuk dan kotorkan rumah. Nanti kene azab yang pedih menimpa kucing-kucing itu...

"knape ibu tak suke kucing"tanye ana suatu ketika dulu.

"buat ape bela kucing..xde faedah, kalau ayam boleh makan" jawap ibu...slambe

Ibu memang minat bela ayam. Sekarang dah ade dua reban ayam. Jumlah semuanya lebih dari 20 ekor. Tapi ayam ibu ni kurus-kurus je. Diet kot, tak macam ayam jiran sebelah yang tembam-tembam. Patut la ibu...

"eh, jangan buang...meh sini" sisa mi tidak jadi di lempar ke belakang rumah.

"nak buat ape bu" tanye ana pelik

"ayam-ayam ibu suke mi " jawap ibu sambil mengaut mi dari dalam pinggan

"hahaha...patut la ibu masak mi banyak" seloroh ana.Comelnya ayam ibu. Makan mi...Ape-ape je la ibu ni.

Dalam rumah kami 3 orang suka kucing ana, abang dan ayah...2 lagi kurang suke ibu dan angah. Tapi tetap tak dapat pemission bela kucing sebab ibu ade kuase veto.

"ibu, nak bela kucing.."

"tak boleh..nanti ibu yang bela, bukan along"

"ayah bagi bela..."

"nanti ayah keje, along sekolah...last-last ibu yang kene jage" hujah yang tepat, lantas terdiam pihak lawan...

Ana dah tak boleh kate ape-ape...ayah juga mati akal, kata-kata ibu terlalu betul. Kalau nak ade haiwan peliharaan, kene jage betul-betul. Nanti jika tidak dihiraukan, berlaku kezaliman. Name pun tanggungjawap. Kamu nak jage, kamu kene tanggung dan jawap di akhirat.

Alhamdulillah, rezeki Allah datang dalam pelbagai bentuk dan tidak kita sangka-sangka. Haiwan ternakan yang sihat pun rezeki [kurus pun rezeki], haiwan peliharaan pun rezeki yang mendatangkan rezeki. Sahabat nabi digelar Abu Hurairah, kerana sifat beliau yang sukakan kucing.

"i'allah raye ni kite tumbangkan ayam-ayam jantan ibu yang selalu merayau rumah orang"