• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Wednesday, October 26, 2011

Pejuang Agama



Setiap manusia pasti punya
Pemikiran yang saling berbeza
Tapi janganlah cuba untuk memaksa
Yang lain jika tidak sekata

Usah taksub tafsiran sendiri
Pandanglah dari sudut yang lain
Mungkin ada benarnya kata mereka
Andainya berfikiran terbuka
Renungkanlah bersama

Habibi janganlah membenci
Hentikan dari saling menyakiti
Habibi hanya jikalau bersatu
Umahmu akan lebih maju

Temanku bersalamlah selalu
Hormati mereka disekelilingmu
Temanku marilah kita bersama
Menjadi pejuang agama

Tak perlu meninggikan suara
Untuk meluah apa dirasa
Kerana lantang itu bukannya bermakna
Katamu menjadi lebih benar

Read more: http://www.liriklagumuzika.com/2011/08/lirik-lagu-pejuang-agama-imam-muda.html#ixzz1bspSRKAH

Tuesday, October 18, 2011

Surat Untuk...

Assalamualaikum .... ,

Semoga awak ceria dan gembira selalu. Saya tulis surat ini sebab saye rindu awak. Fikiran saya selalu terganggu sebab fikirkan awak. Awak terlalu menarik perhatian saya sampai wajah awak selalu bermain dalam minda saye. Susah saya nak buat kerja. Bila pandang skrin komputer wajah awak selalu muncul. Hilang fokus saye nak buat weekly report. Project internship saya yang entah ape-ape tu pun terbengkalai sebab awak.

Awak..Awak buat saye selalu kagum pade awak. Karekter awak yang tegas lagi berani selalu saye sebut-sebut pade kawan-kawan saye. Kawan-kawan saye pun kagum dengan awak. Awak mujahid yang sangat bersemangat waja. Sebab itu saye pilih awak untuk jadi pendamping hidup saya disini. Walau pun saye ni tak pandai ambil hati dan jage awak, awak tetap sedia menemani saya apabila saya perlukan awak. Tahukan awak betapa sayangnya saya dan keluarga saya pada awak. Awak bawa keceriaan pade saya dan keluarga saya sejak pertama kali awak datang rumah saya.

Tapi awak, Maafkan saya sebab selalu tinggalkan awak sendirian. Saye tak mampu nak teman awak setiap masa. Saye tahu, saye kadang-kadang ambil ringan tetang awak. Bila perlu baru saya cari awak. Awak, saye mintak maaf sangat-sangat..Awak janganlah sakit-sakit selalu ye. Kalau awak sakit, saya akan lebih sakit fikirkan keadaan awak. Saya pernah pengsan fikirkan keadaan awak.

Awak yang sahabat-sahabat saye gelar sebagai Umar sebab nama sebenar awak WMR = uMaR. Tolonglah cepat sihat ye. Saye sedih, bila awak sakit. Saya memang tak mampu teman awak selalu sebab saya kene pergi kerja. Maaf juga sebab tak pandai jaga awak, dan biarkan awak berpanas, berhujan dan berembun setiap hari. Saya dah cuba yang terbaik untuk jage awak, cuma tak dapat nak sediakan garaj untuk awak. Tapi bile balik rumah, ade garaj besar khas untuk awak..sehingga bertemu lagi.

Kepada WMR5356




Compressor: Ini antara isik perut awak yang baru ditukar

Friday, October 14, 2011

Girls Socks

Out of nowhere I suddenly wonder, how on earth socks could exist? Then, as usual I start Google’ing. Then I found interesting info from Wikipedia.


“In the 8th century BC, the Ancient Greeks wore socks from matted animal hair for warmth. The Romans also wrapped their feet with leather or woven fabrics. By the 5th century AD, socks called "puttees" were worn by holy people in Europe to symbolize purity. By 1000 AD, socks became a symbol of wealth among the nobility.”



The owner of this sock normally could not wear it on their own
Year 1-2
The bigger the flower, the better you feel
Year 3-7

School socks, no choice!!
Year : 1st day school till you tired of wearing it

Night @ bad @ sleep socks
you fell sleepy, when you wear it




Sport sock

Year : Start from the day you discover how to wear sport shoe


We call it as, muslimah sock.
Ladies sock for normal day.


Wudu' sock

to ease the lady to perform their ablution


Big Toe sock.

you can wear slipper.

Asma’ bint Abu Bakr telah masuk ke tempat Rasulullah s.a.w berada sedangkan dia memakai pakaian nipis. Rasulullah s.a.w lalu berpaling daripada memandangnya sambil berkata, “Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haid) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya.”
(Hadis riwayat Abu Dawud.)




Feet or legs is, a part of woman's body that need to be covered. It's aurah.

Thanks Ms.Socks!! You provide us a method to cover our aurah.

Wednesday, October 12, 2011

Along, Abang, Angah and 8A

Assalamualaikum w.b.t

Ape khabar semua? ana sihat alhamdulillah..antum tengah buat ape? ana tengah menaip entry baru dalam blog...(^_^)v Ini adalah style Abang kalau mesej dengan Along die - tanye dan jawap. Agak lucu, dan ana terperanjat sebab Abang dah pandai main sms [what do you expact, Abang dah 11 tahun...pekembangan yang baik as long as die tidak sms anak dara orang lain].

Abang : "Along dah balik..Abang dah balik. Along dah makan..Abang tak makan lagi.."
Angah: "Along send singgit kat hp ibu, Abang nak mesej"
Along :"ok" sangat malas membalas mesej mungkin kerana handphone kurang canggih dan kurang butang

Ana tidak pernah bercadang untuk menghadiahkan atau membenarkan Abang memiliki handphone dalam mase terdekat. Abang baru selesai ujian UPKK [which i already forgot what does it stand for] tapi itu ujian penting sekolah agama[mungkin sama penting dengan UPSR rasenye]. I'allah akan ada hadiah menarik menanti kalau Abang dapat 8A. Ade cadangan nak bagi ape??

Abang nak masuk sekolah integrasi. SBP, macam Along die cume nak islamik sikit. I'allah..tapi kalau dapat MRSM Jasin kan best, dekat dengan rumah. Hari-hari boleh balik, jalan kaki je. Time ana dulu pun, ibu dan arwah nenek selalu harap ana dapat MRSM Jasin. Tapi apakan daya ana dicampak ke Kuala Lumpur. Pengalaman yang sulit diceritakan tapi menarik.

Paksi untuk entry kali ini agak samar-samar. Cume secara konklusinye, sayangilah keluarga antum. Jarak bukan pemisah untuk membina hubungan yang akrab. Doa adalah kunci utama. Walau sejauh mana kita merantau, kite tetap seorang anak kepada ibu dan bapa kite, kakak dan abang kepada adik-adik kite atau juga adik kepada abang dan kakak kita. Tanggungjawap itu tetap ada dan menanti untuk dilaksanakan sebaik mungkin.


"Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan bakarannya adalah manusia dan batu. Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar layanannya. Mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala perkara yang diperintahkan kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkanNya."

Friday, October 7, 2011

Hudud: What say you?

Finally it’s Friday!! Alhamdulillah, still alive until know. I’m going home this evening, I’allah (^_^)v ..Ibu Along balik ni!! Can’t wait for your Laksa tomorrow..yum..yum..yum

Owh, below is an article about niqab that I copy paste from my mail box. It’s an old mail,but I just read it this morning. There are hundreds of unread mails in my mail box. Anyone would like to help?? 0/0/0/ No thanks, I’ll do it on my own.:P

This post, I write it on my own, entitle as above. HUDUD & QISAS!! What say you? I say, em…nooo..em..yesss..or perhaps, should I say…OF COURSE!! Why shouldn’t we??!!

“Cannot ma..we would lose so many hand. Who gonna work for our country after this? We cannot drive with one hand, it dangerous. After all, what should we do with the hands, even 1 sen people wouldn't buy”

“Wah, everyone in your country is a thief?! No wander your country is poor enough and dept all around. Even the Scorpene submarine don’t want to float..ish..ish..ish..Hopefully.. at least ,your Prime Minister’s hand remains safe after HUDUD is implemented. Or he might want to change his nationality to safe his hand.

Niqab: Yes @ No?

Jawapan bagi soalan ini bergantung kepada cabaran fitnah individu, tuntutan budaya, tempat, tuntutan hidup, tuntutan zaman, kemajuan segala bidang kehidupan, tingkat pendidikan wanita yang tinggi dan merata pada hampir semua wanita, perubahan umum dari diam kepada bergerak, dari duduk rumah kepada berkerja dalam pelbagai bidang, maka hukum boleh berubah sesuai dengan perubahan penyebabnya. Kadang-kadang memakai niqab menjadi lebih utama dipilih, Kadang-kadang tidak memakai niqab pula menjadi lebih utama dipilih.

Niqab menjadi utama dipilih oleh wanita cantik yang dekat dengan suasana fitnah, niqab itu tidak menyulitkannya dan tidak mengundang cacian serta perlekehan orang terhadapnya. (Khususnya dalam sebuah masyarakat yang memang membudayakan niqab). Tidak berniqab pula menjadi utama dipilih oleh wanita yang menekuni fiqh dakwah pada zaman ini.

Siapa yang berani mendabik dada bahawa dia adalah lebih baik daripada orang lain? Sedangkan kedua-dua pilihan ini mempunyai hujah dan fiqh keutamannya yang tersendiri. Sama-samalah menghormati sebuah pilihan. Kedua-duanya istimewa dan patut dimuliakan. Orang yang lebih bertaqwa itu pastinya lebih baik di sisi Allah SWT.


Bolehnya Menampakkan Wajah

Boleh atau tidak boleh menampakkan wajah adalah soal khilaf. Apabila dinamakan khilaf, kedua-dua kelompok mempunyai hujah tersendiri yang wajar dihormati. Bagi meringkaskan perbincangan agar tidak memberatkan pembaca, berikut dinyatakan hujah kelompok yang membolehkan menampakkan wajah yang menjadi pilihan penulis. Pembaca berhak mempunyai pilihan yang berbeza daripada penulis selagi mana pilihan itu berdasarkan hujah.

Syeikh Yusuf al-Qaradhawi berkata, “Saya ingin jelaskan sebuah hakikat yang pada dasarnya sudah jelas, sebuah hakikat yang telah dikenal di kalangan ilmuan, iaitu perkataan tidak wajibnya penutup muka dan dibolehkannya membuka wajah dan kedua tapak tangan dari anggota wanita di hadapan lelaki. Ini adalah pendapat majoriti ulama fiqh sejak zaman sahabat.”

Pendapat ini berdasarkan dalil-dalil syariat dan riwayat dari para sahabat(atsar), dan bersandarkan kepada pandangan dan perbandingan akal sihat serta diperkuat pula oleh kenyataan yang berlaku pada zaman keemasan umat ini. Terlalu banyak hujah yang dikemukakan oleh Al-Qaradhawi berkaitan hal ini. Antaranya ialah:


Dalil 1
Tafsiran majoriti para sahabat terhadap surah an-Nur ayat 31,
“Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya.”
Mereka mengecualikan muka dan tapak tangan. Antara mereka yang berpandangan demikan ialah Anas bin Malik, Ibnu Abbas, Aisyah, Said bin Jubair, Atha’, Qatadah, Musawwir bin Makhramah, Ibnu Juraij dan lain-lain. Imam At-Tabari, Ar-Razi, Baidhawi dan lain-lain menyokong pendapat Ibnu Abbas dan lain-lain.

Dalil 2
Diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Aisyah r.ha. bahawa Asma’ binti Abu Bakr pernah mendatangi rumah Nabi SAW (baginda merupakan adik ipar Asma’) dengan mengenakan pakaian tipis yang menampakkan tubuhnya. Lalu Nabi SAW berpaling daripadanya dan berkata, “Wahai Asma’, sesungguhnya seorang wanita yang telah haid tidak dibolehkan menampakkan bahagian daripada (tubuh)nya kecuali ini dan ini.” Baginda SAW memberikan isyarat kepada wajah dan kedua telapak tangan. Hadis di atas banyak dikuatkan oleh pelbagai hadis sahih lainnya.


Al-Bani menilai hadis ini hasan dalam kitabnya, Hijab al-Mar’ah al-Muslimah, meskipun statusnya mursal dan perawinya dhaif. Ini kerana ada hadis penguat (hadis syahid) dari riwayat Asma’ binti Umais. Riwayat penguat lain ialah realiti yang berlaku pada zaman Nabi dan sahabat, ramai wanita tidak berniqab.

Dalil 3Pada waktu-waktu tertentu (bukan semua waktu), mengenakan penutup wajah dipandang aneh dan menimbulkan tanda tanya. Imam Abu Dawud meriwayatkan dari Qais bin Syimas r.a. berkata, “Seorang wanita (yang dikenal sebagai Ummu Khalad) datang menemui Rasulullah. Dia datang dengan wajah tertutup. Dia bertanya perihal anaknya yang terbunuh. Beberapa orang sahabat berkata kepadanya, “Saudari datang untuk bertanya dengan wajah tertutup?”

Ummu Khalad berkata, “Walau anak saya terbunuh, tapi tidak dengan rasa malu saya.”

Jika memang penutup muka pada zaman itu sudah mentradisi lalu apa alasan perawi berkata sesuatu yang menunjukkan mereka hairan dengan penampilan Ummu Khalad. Jawapan Ummu Khalad menunjukkan alasannya menutup wajah adalah kerana rasa malu bukan kerana perintah Allah dan Rasul.

Kalau memang penutup wajah wajib secara syariat, tentu dia tak akan menjawab demikian dan sahabat tidak bertanya demikian, seakan bertanya,
“Kenapa kamu solat?”

Dalil 4Al-Baihaqi meriwayatkan dari Ibnu Abbas dan Aisyah, Rasulullah melarang wanita dalam ihram mengenakan penutup wajah. (HR Bukhari).

Jika wajah dan tapak tangan memang aurat, kenapa Rasulullah melarang menutupnya? Padahal, apa-apa yang dilarang ketika ihram seperti menggunakan pakaian berjahit,berburu dan memakai wangian pada asalnya boleh. Bagaimana boleh dikatakan yang wajib ketika ihram (membuka wajah), pada asalnya adalah haram pula?
Ulama sepakat bolehnya wanita membuka wajah ketika solat dan haji. Apakah mungkin syariat membenarkan terbukanya aurat ketika haji dan solat?


Dalil 5Perintah kepada lelaki menundukkan pandangan dalam Surah an-Nur, ayat 30 dan dalam banyak hadis. Jika semua wanita menutup wajah, apa maknanya perintah ini?

Dalil 6Perintah Allah dalam surah An-Nur, ayat 31, “Dan hendaklah mereka menutupkan kain ke dadanya,” tentang menutup dada, bukan menutup wajah. Jika menutup wajah itu wajib,tentu Al-Quran mengatakannya dengan jelas sejelas ayat perintah menutup dada ini.

Dalil 7
Dalam Surah al-Ahzab, ayat 52, “meskipun kecantikannya menarik hatimu…”. Bagaimana mengetahui kecantikan seorang wanita jika wajahnya wajib ditutup?

Dalil 8Satu kenyataan yang turut diakui oleh golongan yang mewajibkan niqab ialah wanita pada zaman awal Islam tidak seluruhnya menutup wajah, melainkan hanya beberapa orang sahaja dan pada waktu-waktu tertentu sahaja.


Apabila Lelaki Memandang Dengan Syahwat
As-Shawi berkata, “Apakah wajib bagi wanita, pada saat lelaki memandangnya dengan syahwat untuk menutup wajah dan tapak tangannya?”
Ibnu Marzuq berkata. “Tidak wajib baginya.”

Perintah menundukkan pandangan ditujukan kepada lelaki tersebut. Pendapat ini dikutip oleh Mawwaq dari Qadhi Iyadh. Marzuq membezakan antara wanita cantik atau tidak.

Namun, kecantikan seorang wanita adalah suatu yang relatif. Si A mungkin memandangnya cantik tapi si B mungkin memandangnya tidaklah cantik sangat. Lagipun,bagaimana seseorang wanita itu tahu seorang lelaki itu sedang memandangnya dengan nafsu?

Terdapat hadis tentang Rasulullah memalingkan wajah Fadhl bin Abbas daripada memandang seorang wanita dari Khats’am yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas bahawa wanita itu memang cantik. Ibnu Hazm berkata, “Jika wajah (cantik) itu aurat, tentu Rasulullah memerintahkan wanita itu menutupnya.”

Bolehnya wanita menampakkan wajah tidak bermakna bolehnya lelaki melihatnya. Sebahagian ulama melarang lelaki melihat wanita kecuali pandangan pertama yang tidak disengaja. Sebahagian ulama yang lain pula mengharuskan memandang wajah wanita dengan syarat tanpa hasrat seksual. Jika timbul syahwat dengan memandang wajah wanita ketika itu haram hukumnya memandang wajahnya. Dr.Yusuf Al-Qaradhawi memilih pendapat ini dalam bukunya An-Niqab Lil Mar’ah.

Membuka Wajah Suatu Keperluan dalam Komunikasi Berkesan
Wanita dan lelaki harus berkomunikasi dalam muamalat atau urusan-urusan hidup seperti berjual beli, kesaksian, wakil-mewakilkan dan sebagainya. Ulama fikih sependapat wanita hendaklah membuka wajah ketika memberi keterangan di hadapan hakim, sehingga hakim, saksi dan lawan bicara mampu mengenalnya dan anak siapakah dia.

Fiqh Dakwah: Menjaga Dakwah Lebih Utama
Di antara kaedah yang disepakati dan tidak diperdebatkan ialah fatwa boleh berubah dengan berubahnya zaman, tempat, kebiasaan dan keadaan.

Dr. Yusuf al-Qaradhawi berkata, “Saya berkeyakinan, zaman kita sekarang telah memberi wanita banyak peluang dan kesempatan yang mengharuskan kita untuk menyusun kembali pemikiran-pemikiran kita yang memudahkan wanita untuk membentuk keperibadiannya.”

“Di dalam kitab Al-Ijtihad fi Asy-Syariah al-Islamiyyah, saya menyebutkan, saya menganjurkan wanita yang bergerak dalam bidang dakwah hendaklah tidak mengenakan penutup wajah. Alasannya agar tidak menjadi penghalang komunikasi antara dirinya sebagai da’i dan masyarakat sebagai objek dakwah. Menjaga kemaslahatan dakwah lebih penting dari apa-apa yang dia berjaga-jaga kerananya.”

Jangan Bergaduh Soal Niqab
Dr. Yusuf al-Qaradhawi mengingatkan, “Tidak dibenarkan bagi saudari-saudari yang menutup wajahnya dan menyeru kepada menutup wajah, menyerang wanita muslimah yang berpegang, beramal dan berdakwah dengan pendapat majoriti ulama yang mewajibkan jilbab tanpa penutup wajah.”

“Seharusnya serangan mereka diarahkan kepada kaum liberalis yang mengarahkan kaum wanita muslimah berpakaian terbuka ala Barat. Para muslimah itu sendiri telah bersusah payah mempertahankan jilbabnya di lingkungan kerjanya, kampungnya dan rumahnya.”


Pada Kesulitan Ada Kemudahan
Mewajibkan wanita berniqab pada zaman ini melahirkan banyak kesulitan. Allah memberi keringanan dalam setiap kesulitan. Allah SWT berfirman,”Dia tidak menjadikan untuk kamu dalam agama suatu kesempitan.” (Al-Haj: 78).

Rasulullah bersabda, “Saya diutus dengan kelapangan dan toleransi beragama.” Hingga ulama kita memberi kaedah, kesulitan mendatangkan kemudahan.

Rasulullah memerintahkan kita mempermudah urusan bukan menyulitkan, memberi berita gembira bukan menakutkan. Yang berniqab teruskan berniqab. Yang tidak berniqab, jangan rasa berdosa kerana tidak berniqab. Masing-masing ada peranan. Masing-masing mengikut contoh para sahabiah. Masing-masing mengikut sunnah secara manhajnya, dan menutup aurat. Apa yang penting, kedua-duanya saling menghormati, memahami, saling membela, tidak menghukum, tidak saling merendahkan kerana merasa diri lebih baik, tidak berpecah belah dan saling bersatu. Utamakan akhlak, baik sangka dan lapang dada dalam berbincang dan melontarkan pandangan agar keindahan akhlak Islam tersebar mewangi ke segenap alam

Tuesday, October 4, 2011

New Interest : Jahit Manik

Currently I’m having a new interest which I do not know where does it come from. It is really complicated to say..but not the same as complicated relationship status that facebook had on the info. Maybe it is a new attraction toward my “free time”…

Menjahit manik or Google translate said it as “sewing beads”. Don’t know weather it right or wrong since my English is not so good Google translate always help me...but it is not the case that I’m writing everything in Malay and put it in the box then ask Google “dear Google please translate this article for me”… you know batter how Google translate work. Done with Google Translate!!

I just start my first step on sewing beads past few days. Can I say it...perfect!! My housemate will never bless that word for me..maybe the suitable word is…so..so or not bad. Sorry the picture would not be uploaded to preserve the originality :P

Just before this I was admire with flower and plan to ‘mengubah bunga’ or Google translate said as “change interest” good job Google!! You made it..but the cost is quit expensive so, I change my mind..Those are the pictures that I plan to try soon…pray hard form me (^_^)v