• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Sunday, July 31, 2011

Pengajaran Ramadhan Kareem

Assalamualaikum w.b.t

Esok umat Islam akan memasuki Madrasah Ramadhan. Teringat peringatan ustazan semasa kuliah zuhur di KLCC Jumaat kemarin. Beliau menyebut satu hadiz sahih..Ana salin, tapi kurang pasti pade buku yang mane. Jadi sedikit yang terlekat dihati berbunyi begini..

"Barang siapa yang memasuki madrasan Ramadahan dan keluar daripadanya seperti seolah-olah tidak pernah memasuki madrasah Ramadhan adalah sia-sia"

Apabila ustazan berkata demikian ana mengimbau kejadian yang berlaku pada diri ana pada Ramadhan yang lepas. Alhamdulillah ramadhan lepas ana berjaya mencapai target ana untuk khatam Al-Quran sekurang-kurangnye sekali by end of Ramadhan. Namun lucunye, ana khatam kira-kira beberapa minit lagi menjelang syawal.

Kejadianya sungguh trajis sampaikan ibu dan adik-adik ana geli hati melihat gelagat ana membace al-Quran bersungguh-sungguh di dapur...ish..ish..ish.. Al-maklumlah, sehari sebelum raya pastinye kita sibuk memasak rendang ketupat dan segala macam sajian. Ana pun tidak mahu lepaskan peluang membantu ibu memasak juadah raya. Namun, ada satu lagi hajat yang perlu dilaksanakan sebelum raya sakan pada esok hari.So, to kill two birds with one stone, ana pun capai Al-Quran tafsir ana dan bawak ke dapur. Bukan tidak mahu meluangkan mase khusus untuk membacenye di bilik solat sehingga khatam atau ana beria-ia sangat nak memasak. Tetapi, rase bersalah apabila ibu dan adik-adik bertungkus lumus masak di dapur, ana sahaja yang beribadah dengan selesa.

Ketika ada masa terluang pasti ana buka. Sambil kacau rendang dan menghidupkan api dapur kayu..yang best lagi bace quran dalam asap. Asyik nak mengejarkan khatam al-Quran, sampai api dapur kayu tidak menyale pun ana tidak perasan..Pangajaran sungguh untuk diri ini. Nasib baik tidak hangit rendang ibu ana. Kalau tidak, makan nasi impit je la kami pagi raye tu. Kira-kira pukul 6 lebih kami selesai masak. Mase itulah ana pulun membace, langsung khatam beberapa minit sebelum berbuka puase.

Mane tidaknya, hanya separuh Juzuk 30 sahaja yang belum ana habiskan. Sayang sungguh jika hendak dibiarkan. Sudahlah membaca al-Quran ini banyak fadhilat, tambah-tambah lagi di bulan mulia yang Allah gandakan pahala bagi setiap amalan..hebat sungguh motivasi di Madrasah ramdhan..Tapi ana salah step nampaknye. Next time make sure khatam at-least sehari sebelum raya. Kalau perlukan waktu kecemasan pun hanya sebelum zuhur, sebab selepas itu jadi macam ana.

"Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu:Maksudnya: "Bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Sesiapa yang mendengar satu ayat daripada Kitab Allah Ta'ala (al-Qur'an) ditulis baginya satu kebaikan yang berlipat ganda. Sesiapa yang membacanya pula, baginya cahaya di hari Qiamat."(Hadis riwayat Ahmad)

Apa-apa sekali pun, Alhamdulillah semoga Allah memanjangkan usia ana untuk bertemu dan menamatkan waktu emas di bulan mulia ini. Azam kali ini perlu dipasang siap-siap. Tidak mahu lagi mengulangi kesilapan lepas. Itu pun ana bernasib baik dapat khatam, andainya ana di panggil Allah untuk menghadapNye. Alangkah rugidan kesalnyenye ana kerena gagal memberi persembahan yang terbaik buat Allah rabbul Alami..Salam Ramadhan.



Berpuasa bukan hanye tidak makan dan minum.
..Gambar di KL Convex by isma..

Tuesday, July 26, 2011

Bismillah

Assalamualaikum w.b.t

Rase dah agak lama ana tidak mencoret sesuatu di kanvas blog ini. Teringat nak share satu peristiwa yang sangat mendidik ana. Kisah yang dah lama ana tulis, namun baru hari ini berjaya mempublishknnye. Semoga mendapat sesuatu.

Suatu petang yang lesu, sejurus tamat waktu bekerja ana pun terus melangkah keluar KLCC, menaiki train terus ke masjid jamek. Disana, lautan manusia begitu menyesakkan. Jarum jam hampir melewati pukul 6. Waktu ini memang muqadimah peak hour di KL. Manusia berpusus-pusu keluar dari office. The real peak hour, I’m not really sure sebab ana belum sempat kaji. Paling lewat pulang ialah jam 8malm. Itu pun manusia masih membanjiri Masjed jamek.

Back to the story, di masjid jamek seperti biasa ana ‘touch’kan RapidPass ana ke pintu masuk stesen LRT ke Ampang. Malang menimpa selepas lampu hijau menyala [ini bukan macam trafik light tau, ni security access machine] palang yang sepatutnye berpusing untuk membenarkan sekujur tubuh yang bernama ismalina ini masuk pun tiba-tiba tersekat. Maka gagallah ana meloloskan diri. Apa pun ini tidak boleh dibiarkan, ana terus ke pintu masuk manual yang dikawal oleh polis. Pak Polisi yang menjaga pintu tersebut ana anggarkan lingkungan lewat 30an [macam la ana ade ilmu pengiraan umur manusia].

Dengan langkah yang masih belum berhenti [kerana begitu tidak sabar untuk pulang kerumah]ana terus mengadu masalah kepada anggota polis tersebut, dengan harapan dapat lalu pintu manual dengan mudah. Belum pun habis aduan, pak cik polis ni pun menyampuk menyebabkan hati ana sedikit terbakar.

Katenye dengan lagak bergurau dan senyum meleret
“dah bace bismillah ke belum tadi dik…”.

“Ya allah” ana berkerut dahi menahan parasaan yang bercelaru antara geram, penat dan malas nk layan.

“aish, aku dah la penat ni.. tension dengan orang yang ramai pulak..boleh la die melawak kat sini, ade jugak yang aku bukak silat cekak hang tuah kat sini [bajet tahu je]” monolog ana spontan, tapi dari sudut yang lain..ade sesuatu yang berbisik..

Melihat wajah ana yang dah berkerut-kerut dan mengerikan ini. Maka ..

“Bismillahirrahmanirahim, silekan dik” polis itu pun terus membuka pintu dan mengizinkan ana masuk.

Ana melangkah dengan senyuman yang ditahan. Malu tapi geram. Geram sebab rase dipermainkan. Tetapi rase malu dengan pak polis, diri sendiri dan Allah lebih-lebih lagi.

“Memang, aku tak bace bismillah pun mase nak touch tu. Dah orang ramai berebut-rebut nak masuk, manelah sempat nak bace….” Ana mengomel sendiri.

“Alasan” tiba-tiba bisikan iman menjengah.

“Nak ingati Allah bukan hanya waktu senang dan lapang. Tetapi sentiasa, tidak kira sibuk, sesak atau susah..dalam Al-quran telah tertulis bahawa mengingati allah dalam keadaan, berdiri, dudk atau berbaraing.. Sepatutnye, time sesaklah ingat Allah sebab kata Allah..dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang”

Thursday, July 21, 2011

Pengumuman

Salam and Hi,
For PETRONAS scholar,
ESU had been announce during this evening engagement that after this September, the payment for monthly living cost will be paid once in a three month. It mean for October, November, and December, there are no more RM500 per month but they will put RM1500 on October to cover the three consecutive (October, November, December) months.



Nice trial, this will challenge my management skill on how to spend all those money wisely. I'm affraid the money will "fly without wings"...hopefully not..InsyaAllah

Monday, July 18, 2011

Apa yang sedang berlaku??

Assalamualaikum w.b.t

Salam 1 Malaysia, Salam BERSIH..Syukur kehadrat Allah s.a.w kerana masih mengizinkan diri yang hina ini bernafas dan terus-menerus menagih keampunanNya dan meneruskan perjuangan dakwah yang tiada berpenghujung ini. Alhamdulillah, hujung minggu telah melabuhkan tirainya dan hari ini minggu baru menjelma. Semoga masa-masa yang telah berlalu diisi dengan perkara-perkara yang bermanfaat.

Hari ini, dah dekat-dekat lunch hour ana mengakses online newpaper. Bace dan terus membaca, untuk mengetahui pekembangan semasa. Klik demi klik, mata ana tertarik membaca kisah tanah kelahiran sendiri. Melaka lanjutkan tempoh operasi pusat hiburan. Sedikit quote daripada artikel tersebut..

Negeri Melaka di bawah kerajaan BN, baru-baru ini pada mesyuarat Exco telah memutuskan untuk melanjutkan tempoh masa operasi pusat hiburan di negeri itu dari sekitar jam 1 pagi hingga ke 3 pagi.

Malaysiakini difahamkan, tindakan itu seiring dengan kepesatan pembangunan sektor pelancongan Melaka di samping mendapat permintaan daripada pengusaha pusat hiburan terbabit.

Bagaimanapun Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam ketika ditanya berkata, lanjutan masa hanya boleh dilaksanakan pada hari Jumaat sehingga Ahad.Manakala, bermula Isnin sehingga Khamis, pusat berkenaan hanya dibenarkan beroperasi sehingga jam 1 atau 2 pagi sahaja.

Dahi ana berkerut..Ditambah pula komen-komen panas yang menyentap hati seorang anak jati. Katanye "anak melaka..dot..dot" seperti gambar disebelah. Nak marah, bukan salah die...ape boleh buat sabar je la ye orang-orang melaka. Dah nasib kite bertuankan kerajaan yang nak untung dunia walaupun akhirat tergadai. Industri pelancongan harus dimajukan walau apa juga cara. Nanti diakhirat pandai-pandai la nak jawap

"Ya allah, ampunkan aku..aku terpaksa bagi pusat hiburan ni kerja overtima..Kalau tidak, miskin la negeri aku.." Nauzibillah.

Tersiat hati ana membacanye. Mengapa sanggup maju atas tiket kehancuran akhlak manusia. Yakinkah, yang masuk pusat hiburan itu orang asing, pelancong dan bukan anak tempatan MELAYU ISLAM!! Bagaimana dapat memastikan tiada gejala salah laku seperti dadah yang kononnye digelar MUSUH NO 1 NEGARA!! Bukankah ini cara halus menternak najis tersebut??!!

Keluhan yang tiada berpenghujung. Dahulu sekolah untuk wanita mengandung, kini pusat hiburan yang ditambah waktu operasi. Nampaknye ade kesinambungan untuk kedua-dua initiatif ini. Hati mengelegak tiba-tiba sayu. Doa dipanjatkan agar Allah memberi Hidayah kepada mereka..Wallualam

Tuesday, July 12, 2011

Eh ape kau pakai ni??


“eh! engkau pakai ape ni..hehehehehe”

Ana pun menoleh dengan telinga yang bersumbat earphone tapi masih dapat menangkap suara orang yang seakan-akan terperanjat dan geli hati. Mata ana tertangkap kelibat seorang gadis yang bertandang ke meja sebelah. Mungkin menziarah kawannye.

“weh, engkau ni..” sergah si gadis diiringi gelak kecil.

Tidak lama pun ana berfikir, sekilas pandang ana tahu yang si kawan itu terperanjat melihat fesyen tudung yang digayakan oleh kawanye. Lucu, kerana si kawan mungkin kurang update dengan fasyen wanita. Mungkin tidak mahu tahu sebab fasyen ini tidak berkaitan dengan jantinanya [si kawan ni lelaki]. Ana pun pada awalnye hampir-hampir terperanjat dan nak tergelak. Mujurlah ade devider antara meja kami, bolehlah ana menyorok. Lucu..soalan yang diberikan oleh si kawan..

Bagaimana harus ana gambarkan tudung yang pelik itu. Yang pasti tudung itu, hujungnye seakan-akan hujung sejadah yang berambu-rambu dan dihujung setiap rambu-ramba itu ade manik yang berwarna-warni. Fabriknye kurang ceria dan ala-ala fabric yang sesuai untuk dibuat selimut. Macam itulah sedikit gambaran yang ana dapat gambarkan. Penat sungguh berfikir untuk menggambarkannye pade antum. Ana bukan memperlekeh tetapi menggambarkan disamping menyelitkan sedikit kritikan peribadi.

Aneh..Semakin canggih dunia, semakin canggih juga fasyen. Tidak salah untuk mengikuti pekembangan fasyen, tetapi syariat harus dijaga. Tudung harus dilabuhkan agar menutup dada dan lengan. Bahagian belakang juga perlu dijaga. Jangan labuh dihadapan tetapi di belakang setakat menutupi bahu dan leher kerana dari belakang, bentuk badan wanita boleh lihat dengan jelas. Kan biase kalau orang ukur baju, mereka akan letak baju dari arah belakang untuk mengukur saiz. So dari belakang lagi bahaya jika tidak ditutup.

Ada juga satu kisah dulu-dulu ketika, berada dalam monorail nak ke HKL menziarah aruah ayah ana. Ana terdengar perbualan remaja seusia ana..

“aku tengok tudung bulat tu dah macam ikan pari dah..hahaha” begitulah sedikit yang dapat ana tangkap

Yang pasti mereka bukan berkata tetang ana, kerana ana mengenakan tudung coklat segi 4 bidang 60. Sahabat-sahabat yang kenal ana mungkin tahu tudung tu ana slalu juga ana gayakan. Sedih juga mendengar kata-kata tersebut kerana ana sendiri lebih selesa mengenakan tudung bulat. Apapun itu kritikan manusia. Yang penting syariat Allah terjaga. Ikan pari cute juga, unik plak tu, resenye pun sedap kalau dimasak asam pedas, tambah pula sambal belacan…masyaallah sedap tidak terkata.(^_^)v be positive. Jati diri seorang muslimat harus dijaga.

Seindah hiasan adalah wanita solehah. Ana sendiri sangat suka wanita yang bertudung bulat. Nampak sopan, ayu dan terpelihara. Mungkin rase itu juga yang membuatkan ana begitu selesa dengan tudung bulat. Lagipun tudung bulat mudah nak buat, murah je..kos 1.5meter kain berharga RM10 dan kos jahit tepi dalam RM6. Total up RM16. Jika nak yang lebih menarik dan bersulam, beli kat kedai RM23 jika pandai tawar-menawar la. Then, boleh pakai sampai tua..tips nak tudung tahan lame..jangan basuh gune mesin basuh, nanti warnenye bercampur dengan warne lain.

Wallahualam..

Monday, July 11, 2011

Balik lewat Vs balik awal

Harini saya pulang kerumah lewat. Sahabat-sahabat semua berbuka diluar, so menu saya malam ini mungkin mi segera sebab dah tiada sesiapa dirumah, mood nak masak menurun dengan mendadak. Jumaat kemarin balik seawal pukul 4, sebab kura-kura menyatakan LRT akan tamat perkhidmatan pukul 6, akibat takutkan BERSIH.


Harini kene qada' balik.Kenape kene qada'?? Sebab nanti makan duit tidak diberkati..kenapa duit tidak berkat.... search sendiri ye..nak pulang dah ni..Assalamualaikum..

Monday, July 4, 2011

Take a Break by Basirah

Cikgu borek anak murid rintik. Ketam mengajar anak jalan lurus. Kualiti murid dipertikai kualiti guru dipersoal. APe lagi ...


Idea yang bernas. Boleh didik pelajar jadi bertanggungjawap dengan adenya binatang dibawah tanggungjawap masing-masing. Tapi pelaksanaanya perlukan penelitian, penyuluhan dan pembakaran yang rapi. Binatang yang bahaya harus dielakkan dan kambing harus diperbanyakkan..Kembali kezaman Rasulallah menjadi pengembala ketika kecil (^_^)v

Ini payah sikit nak komen sebab ana belum menghadapi. Tapi di sestengah tempat, anak perempuan seolah-olah diperdagangkan. Lagi tinggi gaji dan tahap pendidikan lagi mahal hantaran perkahwinan. Mungkin juga ikut harga minyak dan takrif elektrik semasa kot, sebab kenduri-kendara yang menelan belanja banyak. Wallahualam.