Sebagai simpanan untuk diri sendiri. Resepi ini mudah aje. Tapi tak bermaksud 3 minit dah boleh siap. Rumit jugak la langkah-langkahnya. Tapi saya rasa ini resepi yang lebih mudah berbanding resepi-resepi lain yang saya jumpa di internet. Saya memilih untuk tidak menggunakan santan sebab kebanyakan kerabu yang saya makan di kedai-kedai tidak ada kuah santan pun. Ade yang saya jumpa bersantan tapi kurang sedap. So ini resepi ciptaan sendiri. Boleh jadi juga resepi kedai-kedai tapi mereka mungkin tak ade blog nak update resepi mereka :P.
Pes
- 1.5 Inci belacan dibakar
- 2 ekor isi selar (direbus dan diambil isi)
- 4 batang cili padi
- Garam secukupnya
Sayur
- 2 cekak Pucuk paku (dicelur)
- 4 genggam toge (dicelur)
- 1 biji bawang besar dihiris
- 3 biji cili merah dihiris
- 10 biji limau kasturi amik air sahaja
Langkah penyediaan.
- Tumbuk semua bahan pes
- Campur pes yang dah ditumbuk dan gaul
Comments
Post a Comment