• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Sunday, May 20, 2012

Hidup satu perjuangan

"Sesungguhnya Allah tidaklah mencabut ilmu sekaligus mencabutnya dari hamba-hamba, akan tetapi Allah mencabut ilmu dengan cara mewafatkan para ulama. Hingga bila sudah tidak tersisa ulama maka manusia akan mengangkat pemimpin dari kalangan orang-orang bodoh, ketika mereka ditanya mereka berfatwa tanpa ilmu, mereka sesat dan menyesatkan" (Sahih Bukhari)

 "Akan datang tahun-tahun penuh dengan kedustaan yang menimpa manusia, pendusta dipercaya, orang yang jujur didustakan, amanat diberikan kepada pengkhianat, orang yang amanah dikhianati, dan ruwaibidhah turut bicara. Lalu Baginda S.A.W ditanya; Apakah Ruwaibidhah itu? Baginda menjawab; "Orang-orang bodoh yang mengurusi perkara umum" (Ibnu Majah)

"Segeralah beramal sebelum datangnya fitnah-fitnah seperti malam yang gelap-gelita. Di pagi hari seorang lelaki dalam keadaan Mukmin, lalu menjadi kafir di petang harinya. Di petang hari seorang lelaki dalam keadaan Mukmin, lalu menjadi kafir di pagi harinya. Dia menjual agamanya demi memperoleh kenikmatan dunia" (Sahih Muslim)

Thursday, May 10, 2012

Abang

"Kalau abang ade dragon ball abang nak mintak hidupkan ayah..."ibu mengulang dialog abang..

Sebaknya dengar cerita ibu tetang abang. Rindu benar agaknye pada ayah (T_T) semoga tabah adikku...13 Mei ini hari lahir abang yang ke 12. Tahun ni abang akan menduduki peperiksaan penting UPSR..Semoga abang azmil dapat 5a (^_^)v. Kemarin peperiksaan bulanan dapat 4a, i'allah UPSR mesti dapat 5A dan masuk asrama penuh..Amin..


"Along nak hadiahkan abang apa??" tanye ibu..
"em..ade la.." rahsia ana dan Allah...huhu tapi xde idea lagi pun, korang ade idea??

Wednesday, May 2, 2012

The dean's list isma

erk..lainnye. Semenjak bile blog dah bertukar setting?? inilah kisahnye diriku yang telah lama tidak mengupdate blog..(^_^)v gembira dapat menulis semula sejak sekian lama. April lalu hanya 1 entry, bulan ini belum tentu...

"wei ko buat ape ni??""

"update blog la..."

"sempat lagi tu.."

"mesti la sempat, ni la tips nak dapat 4 flat macam sem lepas" kataku bersahaja pade basirah..



Sekarang adalah study week student UTP. Lusa akan bermula exam week. Paper ana 7hb dan 8hb i'allah. Dua je..international business dan embedded system. Untuk sahabat-sahabat yang ana kasihi...Maisarah, Raihan, Hafizah, Nazihah, Zarith, Arina, Hayu dan Basirah jom buat yang terbaik..