• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Friday, September 30, 2011

Wanita hiasan dunia

Suke pakai jubah?? Suke..suke..suke..gaya upin ipin..


Sekarang ni jubah telah didatangkan dengan pelbagai gaya dan fasyen dengan harga yang berpatutan. Semalam baru sahabat ana borong 2 helai jubah di Axis Atrium dengan harga RM85 sepasang. Memang menarik, ada yang dihiasa sulaman benang dan manik, ada juga yang menggunakan manik tampal. Fabrik pun cantik, mudah digosok dan tebal. Kemarin sahabat seorang lagi juga membeli sehalai jubah di kedai yang sama. Jubahnye dihiasi corak flora bertanah hitam kalau tak silap. Comel juga, ala-ala hawaii (^_^)v..


lepas ni kene cari tudung yang matching dengan jubah baru tu...

hehe..sahabat-sahabat sayekan banyak tudung...share la...



Ini fesyen kami berenam. Baju saye baju awak, baju awak baju saya juga..dan inilah wanita, baju, kain dan tudung mesti matching. Kalau yang lebih teliti tu, handshock dan stokin pun perlu harmoni dengan tema pakaian... Kalau tidak tak confident nak keluar rumah. Tidak semestinya perlu cantik, asalkan kemas dan tidak pelik mengikut kesesuaian majlis. Paling penting perlu menutup aurat dengan sempurna..i'allah.


Akhir-akhir ini, ana dapati ramai wanita muslimah yang suka menggayakan jubah. Comel dan anggun. Sesuai dengan gaya kesopanan seorang wanita muslim. Sejuk mata memandang. Akan tetapi apabila jubah itu dikecilkan mengikut bentuk badan, serinye seakan-akan hilang. Tiada lagi gaya sopan santun wanita muslimah. Kelihatan lebih garang mungkin...em, tak pandai nak discribe..tapi kurang enak dipandang


Semakin membimbangkan. Ana mandang jubah sebagai pakaian yang sangat mulia. Rasulallah sendiri juga suka memakai Gamis(sejenis jubah). Ini dikira amalan sunnah. Ana pun suke pakai jubah kerana mudah digayakan dan selesa untuk bergerak aktif. Cume, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan. Alang-alang cantik berfesyen, dapatkan juga bonus pahala sunnah..

Thursday, September 29, 2011

Intro to RM, Intro to Islam, Intro to Jihad

Rindunye nak balik kampus. Masyaallah terlalu merindui sahabat-sahabat yang ditinggalkan di sana. Sesekali memejam mata, terasa sejuk udara pagi di Village 4 seusai solat subuh berjemaah di suraunya. Teringat pula sejuk air kolam tempat berenang yang sering ana dan sahabat-sahabat kunjungi sebelum intern. Terbayang pula hijau rumput di padang sekitar tasik UTP tempat usrah serta cahaya embun paginya yang menghiasi dedaun . Rindukan tiupan angin tatkala membonceng moto RH bersama tuanya sambil suara kuat terpekik-pekik berborak di atas moto. Rindu merempit moto merah KCP menghantar sahabat meeting di blok B.


Rindukan suasana UTP yang selalunye tegang dan sibuk. Teringat zaman-zaman yang begitu hectic yang meletihkan seluruh urat saraf. Bermeeting setiap hari dan bermusafir seluruh pelosok UTP setiap masa. Zaman dimana handphone sentiasa di tatap. Terkenang Village 5 yang seakan-akan rumah angkat, rumah kedua. Disitulah tempat melepak, tempat bergurau senda, tempat makan, tempat kerja, tempat menyepahkan barang-barang dan tempat segala-segala aktiviti manusia .

Teringat juga zaman-zaman muda, tatkala mula mengenali Rakan Masjid. 1st program yang ana ikuti ialah Intro to Rakan Masjid. Terkejut dan gembira kerana mendapati, suasana yang begitu mendamaikan di dalam Dewan Kuliah 1 ..suasana soleh dengan alunan music islami yang begitu mententeramkan. Bergetar hati, mengalunkan asma ul-husna bersama ratusan hadirin yang lain. Takjub, mengenali keindahan Islam dan perjuangan yang dibawakan oleh Rakan Masjid UTP. Luruh hati menatap satu persatu wajah zuhud barisan pimpinan RM.

Teringat juga zaman diri sendiri, berada dibarisan pimpinan RM. Perasaanye tidak lagi sama sewaktu melihat orang lain berdiri di tempat yang sama, kerana pastinya tanggungjawap yang digalas tidak sama. Kini lebih lega... Salam perjuangan kepada sahabat-sahabat dan adik-adik yang kini sedang bertungkus lumus menggalas tanggungjwap meneruskan perjuangan agama Allah dibumi UTP. Ana bukan produk terbaik yang dikeluarkan oleh RM, kerana ada yang lebih baik lagi..tetapi ana akui yang ana adalah produk yang berjaya mengenali indahnya perjuangan Islam melalui RM. Intro to RM and Intro to Islam and Intro to Jihad.



INTRO TO RAKAN MASJID UTP
DATE : 29.09.2011
TIME : 9.15-11.30 PM
VENUE : UNDERCROFT, CHANCELLOR COMPLEX

RECRUITMENT DRIVEDATE : 30.09.2011 & 02.10.2011
TIME : 9.30-11.30 PM
VENUE : LR 7 & LR 8

Tuesday, September 20, 2011

Syukuri nikmat tuhan yang Esa

Alhamdulillah, progress report berjaya disiapkan beberapa minit lalu. Presentation slide pun dah di send pade supervisor dan menanti komentar juri-juri profesional dan juri awam. Khamis ini ana akan present project progress dalam depertment meeting. Gerun + cuak sungguh!! Tapi dalam kegerunan yang tidak berapa gerun ni sempat juga menghadiri Open House di Level23. Makan...Makan ...Makan...Open House @ Open Department sempena hari raya yang empat ana hadiri dalam tempoh kurang dari 3 minggu Syawal. Alhamdulillah, duk KLCC terutama PETRONAS memang tidak akan kelaparan kecuali puase. Meeting makan, tak meeting pun dapat makan, jamuan dan potluck conferm-confern makan.

Dah macam-macam jenis makanan yang ana tidak penah jumpa, ana masukkan dalam perut yang tidak berapa besar ni...testing...testing 1,2,3 la katekan...tak percaya tanya Ziha, Hayu dan housemate ana. Siap tapau balik rumah la katekan. Al-maklumlah, rezeki jangan ditolak bala jangan dicari. Rezeki datang dari arah yang tidak disangka-sangka, semuanya milik Allah. Kita hanya menumpang dan meminjam. Apa yang penting bukan kerjasama tetapi bersyukur.


Potluck menyambut Ramadhan..baru potluck belum kenduri..



cube teke yang mane ana bawak?


ini baru potluck and open house DD.

Merdeka raye..kek bendera

Monday, September 19, 2011

Hikmah Kembara : Kawan perempuan

Assalamulaikum w.b.t

Alhamdulillah hari ini dipanjangkan usia. Dalam kesibukan menyiapkan project intern dan kucar kacirnye progress report, sempat ana juga ana mengakses kebeberapa blog yang baru di update. Cemburu dan Ceria [double C] maka dengan penuh semangat ana juga sign in blog dan click ke NEW POST.

Hari ini mood kerja kureeng. Mungkin kerana letih badan tidak kebah lagi. Semalam jam 9.30mlm ana tiba di KL. 6 jam lebih kami, team kembara kawin Perak duk dalam kereta. Bukan kami yang kawin tapi menghadiri walimah senior Kak Izzati. [gambar dari blog Kak Zarinah]

Perjalanan balik bermula pada pukul 3 petang di hiasi Jem dan Roti di sepanjang jalan ke KL. Silap planning, inilah akibatnye. 0o0o0, kami bertiga yang dimaksudkan adalah ana, zarith dan hayu. Sahabat intern lain join team kembara kawen Kedah. WMR kurang sihat, so sampai Perak sahaja yang dapat dicapai. Asif Kak Hani dan Kak Dijah sebab tidak dapat hadir ke walimah kalian. Hantar wakil intern je..

Minggu lepas ana bersama tujuh sahabat intern, travel untuk kembara raya ke Selatan. Dapat cover 3 negeri Johor, Melaka dan N.sembilan. Alhamdulillah perjalanan yang sangat menarik dan banyak pengajaran. Tidak berseri juga tanpa ujian dan halangan dari Allah. Untuk mendidik kami erti kehidupan. 2 buah kapal angkasa [WMR dan ADH] dipacu ke selatan Malaysia seawal 11malam Sabtu menuju ke Yong Peng.

Tiba ke rumah Ziha pada pukul 2 pagi [pagi-pagi dah beraya rumah orang...ish2]. Jam 10 pagi Sabtu bertolak ke Rengit rumah Cik Mah, Ummu Maisarah. Berubat, main cabutan betuah, makan dan bersembang....jam 6petang bertolak ke Melaka rumah Kak Raihan. Dinner lauk ayam masak merah yang sedap dan lazat. Jam 10 bertolak ke rumah Puan Maimunah, Ummu Isma dan bermalam di sana. Ummu Isma ade Kelas dengan pak cik JPJ pagi Sabtu...semoga lekas dapat lesen ye..nanti kite rempit same-same :P...
Ahad kembara diteruskan ke Negeri Sembilan rumah Zarith yang juga berdekatan dengan kediaman lama ana. Lunch lauk ayam masak cili padi orang nogori, memang podeh tapi sodap!! Rehat dan bersembang, jam 3 singgah ke rumah Kak Lang kepada Zarith di Jelebu. Makan soto!! Kemudian balik ke Kuala Lumpur menuju ke Pandan Indan.

Kembara berakhir jam 10 malam.....Orang kate pengembaraan atau musafir selalunya mengajar kita erti pengorbanan, bersyukur, ilmu yang luas, dan tawadhu'...yeke?? Antum rase macam mane?? Ana bukan seorang yang orang kate some sort of "suka bejalan" sebab ana lebih suka beraktiviti dirumah. Tetapi menyedari bahawa bermusafir bersama sahabat-sahabat dapat mengeratkan ukhuwah disamping pelbagai lagi hikmah yang tersirat disebaliknye, mengembara yang bukan berjalan-jalan biasa adalah perkara yang ana selalu nanti-nantikan... Berbekalkan bajet dan masa yang sesuai...i'allah ..ana hutang kembara ketam...
Wallahualam.



Di Rumah Zarith sufia N9...Lomang Paneh

Thursday, September 15, 2011

5 KM/H Difference



Would this change your mind about speeding? For me, it is!! I watch this video, 1st time during Balik Kampung Campaign conducted by HSE department. It did change my mind when I see on my naked eyes the effect, when accident happens. From there, I promised myself to slow down my speed. Previously just after I get my license, I drove WRM to my hometown with speed of 130-140km/h in heavy raining. Kak Raihan was the witness. Mybe for some of you, it is normal. Nothing weird. It just 130km/h. But!! for me, at that time I know it was very dangerous!! but then, thinking nothing will happen I just ignore it. As long as I could reach my hometown as soon as possible, nothing will stop me. Alhamdulillah, I am still alive until today. Allah safe me. Belum cukup amalan dan banyak dosa mungkin..

..By the way, Selamat memandu sempena ziarah raya dan kenduri kendara..Pandu cermat jiwa selamat..if YOU are speeding YOU are not just killing yourself but also people in your car ..stop SPEEDING and stop being a KILLER!!