• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Friday, April 29, 2011

Kedekut : Jangan Sekat Rezeki Orang Lain


"Sejak musim wida' korang ni, rezeki kak izzah .....bla..bla..bla.." kedengaran suara Rose tenggelam timbul, dek melawan arus angin skuter yang sedang bergerak menuju ke Village 4.

"Ape Rose... xdengar..ulang2" ana yang membonceng dengan gaya Puteri Gunung Ledang separuh menjerit dari belakang, padahal tiada helmet pun diatas kepala, namun masih sukar untuk menangkap suara Rose...angin kuat, nak hujan kot..

Di parking Village 4..

"Saye kate tadi, rezeki kak izzah bertambah sejak kenduri batch awak nak g intern ni" jelas Rose.

"Kenduri??" ana pening, bile pulak ade kenduri untuk kami ni..

"Wida' [majlis perpisahan]" Rose membetulkan kenyataan

"ooo..a'ah sejak dua tiga menjak ni selalu makan kek coklat kak izzah" ana mengiyakan, teringat kek buatan isteri ustaz zuriyat yang baru dibaham tadi..dan kemarin.

"ye la. kalau kite perasan, bile kite raikan orang, dalam mase yang sama kite bagi rezeki kat orang lain jugak" tambah Rose

"paham kan maksud saye..kite ni dalam mase yang same memberi pade orang lain, bukan yang intern je.." Rose menjelaskan lagi, mungkin melihat reaksi wajah ana yang sedikit celaru dengan kate2nye tadi.

"o0o0o0o0o0....a'ah" akhirnye sampai seru untuk ana paham

"macam kate ustaz..kite ni bertanggungjawap menyebarkan rezeki allah dimuka bumi ni, kalau kite kikir itu namenye dah menyekat rezeki orang lain.." kate ana sambil mengah-mengah mendaki bukit yang tidak berapa tinggi dihadapan parking moto Village 4.

"a'ah, macam ayat quran tu Allah ade sebut"..Rose pun sama mengah mendaki gunung yang tidak seberapa tu..inilah padahnya nak lalu shortcut.

Begitulah perbualan dan pengajaran hari ini.. lama dah rasenya tidak berborak panjang dan bergurau senda dengan sahabat ana sorang ni..Semester lepas selalu bermusafir ke program Lakad bersama, sem ini program Lakad banyak diserahkan kepada AJK, jadi kurang masa bermusafir keluar.

Berbalik kepada tajuk, apa-apa sekali pun..manusia ini ejen pemberi rezeki dimuka bumi Allah. Kebaikan dan manfaatnya bukan untuk diri sendiri sahaja tapi lebih kepada orng lain. Namun Allah itu adil, banyak kite memberi, banyak juga kite akan terima. Secara sedar atau pun tidak rezeki Allah itu ada dimana-mana dan semuanya bukan milik kite. Jadi ayuh ikhlaskan niat. Memberi bukan untuk menerima.

"ape lagi rose, blanje la saya makan RFC ..nak g intern dah ni.." bisik ana ketika tamat menaip post ini..(^_^)

Tuesday, April 19, 2011

Wake up for Fajr Solah

A man woke up early in order to pray the Fajr Prayer at the masjid. He got dressed, made his ablution and was on his way to the masjid. On his way to the masjid, the man fell and his clothes got dirty.

He got up, brushed himself off, and headed home. At home, he changed his clothes, made his ablution, and was, again, on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he fell again and at the same spot! He, again, got up,

brushed himself off and headed home. At home he, once again, changed his clothes, made his ablution and was on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he met a man holding a lamp. He asked the man of his identity and the man replied I saw you fall twice on your way to the masjid, so I brought a lamp so I can light your way.' The first man thanked him profusely and the two were on their way to the masjid.

Once at the masjid, the first man asked the man with the lamp to come in and pray Fajr with him. The second man refused. The first man asked him a couple more times and, again, the answer was the same. The first man asked him why he did not wish to come in and pray.

The man replied,'I am Satan (devil/evil)'

The man was shocked at this reply. Satan went on to explain, 'I saw you on your way to the masjid and it was I who made you fall. When you went home, cleaned yourself and went back on your way to the masjid, Allah forgave all of your sins.

I made you fall a second time, and even that did not encourage you to stay home, but rather, you went back on your way to the masjid.

Because of that, Allah forgave all the sins of the people of your household .. I was AFRAID if i made you fall one more time, then Allah will forgive the sins of the people of your village , so i made sure that you reached the masjid safely!'

So do not let Satan benefit from his actions. Do not put off a good that you intended to do as you never know how much reward you might receive from the hardships you encounter while trying to achieve that good.

Wednesday, April 13, 2011

sape nak jage WMR


"wa~~ kereta ni bergerak la..akhirnye...." bisik ana sewaktu pertama kali menggerakkan sebuah kereta kancil di sekolah memandu. Ana begitu kagum dengan sahabiah yang mampu memandu kereta.

Bak kate sahabat ana "muslimat nampak feminin bile drive kereta"...ana setuju, alhamdulillah ana antara muslimat feminin [isik bakul angkat sendiri-sape nak tolong angkat 0/] yang dah berjaya memandu kereta dengan sendiri semenjak 2 Mac 2011 yang lalu.

Sekarang dalam usaha nak pujuk ibu, nak bawak kereta semasa intern. Besar sebenarnye tanggungjawap nak bawak kereta ni, mengalahkan nak jage baby. Walaupun bukan baru lahir dari kilang, tapi WMR tu kereta kesayangan ayah dan ibu.

Kewangan kene kukuh kalau nak jage WMR. Susu die je bukan boleh dapat seringgit dua ringgit. Belum lagi melecet dan masuk hospital. Bilnye mesti tidak sanggup nak tanggung. Macam mane ye...nak anggut barang ke Kuala Lumpur..

"kalau nak bawak kereta mase intern kene banyak-banyak tawakal" kate Hajar, seorang sahabiah batch Jan 08 yang mambawa Podua Kelisa ke UTP sewaktu ana singgah ke biliknye kemarin. Em..ade betulnye di situ.

Apa-apapun Allah tempat bergantung. Kita merancang Allah tentukan. Kita berhati-hati I'allah Allah pelihara keselamatan. Syunnatullah dan Syariatulllah perlu seiring. Jadi siapa akan jaga WMR kalau ibu bagi bawa?? Allah..(^_^)

Saturday, April 9, 2011

Cerita dan Lagu Anak Islam - Ucapkan Salam




"A..sala..mualaiiikum warahmatullah...hi wabarakatu"

Dekat 1 minit jugalah menunggu adik2 SK Bota Kanan menjawap salam fasilitator..Alhamdulillah hari ini selesai satu lagi acara penting LAKAD. Perancangan rapi yang dirangka oleh ahli jawatankuasa pelaksana berjalan dengan lancar dan teratur sekali. Tahniah ana ucapkan kepada semua, terutama AJK baru -Azwa. Teringat zaman-zaman ana yang menjadi pengelola majlis. Segala perit jerih telah dirasai, kini giliran palapis pula. Alhamdulillah ana boleh bagi 5bintang untuk unit motivasi (^__^)..

I'allah malam ini usrah lajnah akan menyambut kejayaan adik-adik AJK baru LAKAD yang kesemuanya mendapat straight A dalam SPM baru-baru ini. Ini baru LAKAD sejati.. Semoga program-program yang akan datang akan lebih berjaya. I'allah

Friday, April 8, 2011

D.O.A



"cantiknye book mark tu, nak tengok boleh..."

Pantas tangan ana mengambil bookmark yang ada pada buku Ziha. Ada gambar sejambak bunga rose merah menghiasi bookmark yang berlatar belakangkan warna putih itu. Kombinasi warna yang menarik perhatian.

" Ya Allah, jadikanlah aku hambaMu yang selalu berdoa kepadaMu dengan setulusnya ketika dalam keadaan tenteram sebagaimana tulusnya doa orang-orang yang terpaksa kerana berada dalam kesempitan " dua kali ana ulang kata-kata tersebut, berkerut dahi ana dibuatnye.

"saye tak faham la ziha, ape die kate ni" akhirnya ana menyuarakan 'ketidakfahaman' ana..

"erm...yang ziha faham, kite mohon supaya Allah beri bla..bla..bla" terang ziha panjang lebar, dan ana mengangguk paham.

"o0o0o ok, maknenye kite minta pada Allah supaya, beri kite ketulusan, kesungguhan dan kekhusyukan ketika kita berdoa tidak mengira waktu senang atau susah ..." bisik ana dalam hati.

"a'ah yelah kan, kadang-kadang kita selalu main-main berdoa bila kite takde masalah..tapi bila banyak masalah barulah nak sungguh-sungguh dan mase itu barulah nak menangis " luah ana diikuti angguk Ziha yang laju.

Em, malu juga memikirkan tingkah laku diri yang tidak beradab dengan Allah. Minta bile perlu, tinggal lepas dah dapat Nauzubillah. Seringkali lupa bahawa senjata muslim yang paling mujarab itu adalah DOA.

Kejadian satu, dua , tiga

Kejadian Satu
"aik, kenape lain macam je helmet mamat tu" bisik hati ana, apabila sebuah motosikal melintas dihadapan ana ketika pulang dari kelas.
helmet tu, ade lobang-lobang dan lonjong kebelakang, macam bentuk oval pun ada" bisik ana lagi sambil melintas zibra crossing berdekatan Poket D.
"o0o0..patut la, helmet basikal rupenye" ana tersengeh sendiri..suasana yang melucukan ..
Kejadian Dua
"ape kucing tu buat?? ish, macam mane die boleh melekat kat pokok tu??" kepelikkan melanda diri ketika berjalan melintasi pokok berhadapan kafe V3..
"wah..kucing pun dah handal panjat pokok ae...kirenye kucing sekarang dah tak main kak kafe lagi dah ar, dah ade playground baru..high class gitu " ana tersenyum sendiri, macam orang 'wayer shot'...senyum

Kejadian Tiga
"tadi macam ade mesej masuk..cepat cek, mane tahu ade tawaran hebat ke pape.." apabila tiba di bilik, ana teringat sayup-sayup bunyi SMS masuk sewaktu melintasi kucing tadi..
"isma, ko tak gi kelas MS (malaysian studies) ke??" terbeliak mate ana bace SMS yang diterima..
"adeyh, patut la aku rase macam free sangat hari ni, ade kelas lagi rupenye" keluh ana di kala petang hari tadi..[kredit to kak tiqah sebab pinjamkan scuter EGO~rempit~]
Pengajaran: kalau antum rase free..Sila dan cuba check jadual sebaiknya (^_^) kerana hidup manusia terutama apabila bergelar khalifah di muka bumi Allah makanya, tiada masa berpangku tangan dan bersenang lenang..Kejar Akhirat maka Dunia akan mengikutimu..I'allah