• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Saturday, January 30, 2010

allah sayang saya

assalamualaikum

apa yang ana nak tulis ye...
mungkin pade kesempatan ini ana nak pesan
bersangka baiklah dengan allah
"ya allah tidaklah kau ciptakan semua ini dgn sia-sia"
"robbana maholaqtahaza batila"

allah sayang ana,allah sayang ibu ana
allah sayang ayah ana,allah syang adik beradik ana
allah syang pak cik dan mak cik ana
allah syang nenek dan datuk ana
yang penting allah syang antum,allah syang ibu ayah antum
allah sayang adik beradik antum allah syang pak cik dan mak cik antum
allah sayang semua,

bila allah uji ana dengan banyak mehnah,
ana rase mcam nak berenti nauzubillah..
tapi kalau ana berhenti kerja2 ni,
ana rase ana la paling xbijak xpandai
atau bahas kasarnye benggap dan dungun
bagaimana harus diungkapkn,
alhamdulillah setakat ni allah uji ana dgn perkara yang
ana dpt pk untuk kebaikn diri sendiri
ana ni merapu je dalm blog,maaflah
post kali ni kurang berilmiah

mesej yang ana nk sampaikn adalah
setiap ujian dari allah tu pasti ade sesuatu yang baik menanti
di kemudian hari nanti i'allah
dan yang utama ana mohon doa antum untk
ana terus tabah...
semoga allah memilih ana untuk berada di jalan dakwahnye ni


ana ni lemah
xmampu jadi siti hajar yang ditinggalkn oleh suami ditengah padang pasir
xmampu nak menjadi setabah aishah yang difitnah oleh orng munafiq
xmampu nak jadi sekuat asiah yang diseksa olah suami sendiri
xmampu nak jadi seperti fatimah yang tegar mengharungi hidup susah
xmampu mencontohi zainah al-ghazali yang rela dizalimi demi perjuangan agama


Tuesday, January 26, 2010

nikmat tuhan yang mana kamu dustakan

Suatu hari, Rabi'atul Adawiyah terlihat seseorang sedang berjalan-jalan dengan kepalanya berbalut sambil menagih simpati daripada orang ramai. Kerana ingin tahu sebabnya orang itu berbuat demikian,

Rabi'atul Adawiyah bertanya, "Wahai hamba Allah! Mengapa engkau membalut kepalamu sebegini rupa?"

"Kepalaku sakit." Jawab orang itu dengan ringkas.

"Sudah berapa lama?" Tanya Rabi'atul Adawiyah lagi.

"Sudah sekian hari." Jawabnya dengan tenang.

Lantas Rabi'atul Adawiyah bertanya lagi,"Berapa usiamu sekarang?"

Orang itu menjawab,"Sudah 30 tahun"

"Bagaimana keadaanmu selama 30 tahun itu?" Tanya beliau lagi.

"Alhamdulillah, sihat-sihat saja." Jawabnya.

"Apakah kamu memasang sebarang tanda di badanmu bahawa kamu sihat selama ini?" Tanya Rabi'atul Adawiyah.

"Tidak." Jawab orang itu ragu-ragu.

"Masya Allah, selama 30 tahun Allah telah menyihatkan tubuh badanmu,tetapi kamu langsung tidak memasang sebarang tanda bagi menunjukkan kamu sihat sebagai tanda bersyukur kepada Allah. Jika sebaliknya, pasti manusia akan bertanya kepada kamu sebabnya kamu sangat gembira. Apabila mereka mengetahui nikmat Allah kepadamu, diharapkan merekaakan bersyukur dan memuji Allah." Jelas Rabi'atul Adawiyah.

"Akan tetapi, kini apabila kamu mendapat sakit sedikit, kamu balut kepalamu dan kemudian pergi ke sana sini bagi menunjukkan sakitmu dan kekasaran Allah terhadapmu kepada orang ramai, Mengapa kamu berbuat hina seperti itu?" Sambung Rabi'atul Adawiyah lagi.

Orang yang berbalut kepalanya itu hanya diam seribu bahasa dan tertunduk malu dengan perlakuannya. Kemudian dia beredar meninggalkan Rabi'atul Adawiyah dengan perasaan kesal dan insaf.


Friday, January 22, 2010

masa masa yang meletihkan

Salam

Ana xberhajat untuk bercerita panjang sebab ade 230 sijil yang perlu di print hari ini, sepatutnye ana dah mula print semalam tapi keadaan internet yang tenat melumpuhkan gerak kerja ana ni, alhamdulillah sebagai head unit SFNB (yang uruskan cenderahati dan makanan) ana belajar byk sangat benda, daripada xthu nak tempah makanan untuk 200 orang sekarang boleh kate reti sikit, tempah2 cenderahati pun dah boleh setel tinggal sijil je belum setel...pelik ana ni : orang update kerja kat dalam meeting ana update kat blog...xpela sebagai sharing pengalaman hari-hari yang memenatkan ana sepanjang berada di utp ni

Sebelum ana balik ana dah berfikir dalam bas tajuk2 yang akan ana tulis dalam blog ni tapi , malang tidak berbau ana ni mungkin xpandai nak manage mase sendiri, jadi blog ini pun tinggal sepi...dah la transform jadi pink..ini pun sebab kunci ana tertinggal dalam bilik , kene tunggu office bukak nak pergi ambil kunci spare..semantare tunggu ni ana pinjam laptop haousemate ana...alhamdulillah ade juga benda yang nak buat semantare ni

Pagi tadi ana share tentang ALLAH al-Mujib dengan adik MAS (minggu aluan siswa = baru masuk) ...mase hari 1st masuk tu saff solat subuh ade jugak dalam 5 6 dah ujung MAS ni tinggal 2 je..xpe la kesian adik2 letih nk jalan g surau kot, sebab malam-malam tidur lewat, practice tuk oft-taking arini..

Allah al-Mujid tu maksudnye allah yang maha meraikan ..meraikan ape??kenduri??ulang tahun??...meraikan doa hamba die atau lebih mudah untuk difahami ialah yang maha memakbulkan doa...jadi takde istilah doa tidak dimakbulkn..pasan ana pde diri sediri pade antum dan adik2 MAS kite kene yakin doa kita ini allah dengar..jika allah makbulkan itu ertinnya allah sayang kite..jika allah x memakbulkan doak kita itu ertinya allah merancang sesuati yang lebih baik untuk kite jadi bila allah merancang untuk kite, maknenya allah sayang kite x???...firman allah dalam surah 2;216

"Diwajibkan keatasmu berperang padahal itu tidak menyenangi kamu. tetapi boleh jadi kamu tedak menyenagi sesuatu padahal ia baik unutk kamu dan boleh jadi kamu manyukai sesuatu padahal itu tidak baik untuk kamu.Allah maha mangetahui sadang kamu tidak mengetahui"

Secara logik akalnya pastilah allah tu sayang kite, kalau Die biarkan kita ?? barulah kite di kira rugi kerana allah jauh dari kita..realitinya kita sebagai manusia akan merancang sesuatu yang baik untuk orang yang kite sayang .. betul x?? yang penting dalam berdoa tu kite kena yakin hanya allah sahaja yang boleh tolong..xde sebab lain, xde tuhan lain @ xde sesuatu yang lain yang boleh selesaikan masalah kite..kerana semua perkare itu belaku hanya dengan izin allah..sekalipun kita makan untuk kenyang tu pun allah yang bagi kenyang, jika makan tu hanyalah asbab kita kenyang, jika allah xbagi nikmat kenyang tu ,kita makan banyak mane pun tetap xkan rase kenyang.

Dalam sebuah hadis yang ana baca daripada buku "seni menikmati ujian karangan Hani Saad Ghunaim" tapi ana xingat riwayat siape (nAnti antum beli buku tu n cek ye)ana nak cepat ni ,kalu salah boleh komen disini "orang yang paling lemah adelah orang yang paling susah berdoa"
dan kite sendiri i'allah sedia maklum Allah sangat cinta pada orang yang kembali merayu dan mengadu padeNya...

I'allah itu sahaja yang sempat ana kongi bersama,maaf atas kekurangan post in,masalah ejaan atau ayat yng tidak puitis atau apa2 sahaja..yang baik itu dari allah dan yang buruk itu jua dari Aallah tapi disandarkan pada diri ana yang lemah ...ana nak g office ambil kunci ni,doakn office dah bukak ae..letih asyik naik turun tangge..bile utp nak buat lif???

wallahu alam

Betulkan niat

Sharing daripada kakak senior....

iA senang je nak kawin kalau kita pk sng.. moga ALLAH permudahkan.. jangan sesak2kan kepala dgn kos2 begini,sampai bila pon xkawin2.. angan2 mat jenin ajer la gamaknya..Yang paling penting.. ada calon.. kos tu lain cerita.... iA, moga ALLAH permudahkan..just nak share majlis kawin seorang sahabat beberapa hari lepas...

bak kata bell, i luv pg kenduri.. sbb apa,?? dapat mkn free.. heheh..seriusly, after my frens wedding two days before, rasa mcm nak kawin jugak. FYi, kawan ana tuh anak dr pakar d pakar perdana.. belajar kat NZ.. suami dia pn..setahun lepas lg mtk nak kawin, alhamdulillah termakbul tahun ini..

Dua2 kuat agama...apa yg best mngenai shbt2 ana ni..Majlis agak havoc la.. biasa la.. anak2 doctor.. anak org kaya katakan..y tkejut.. hantaran RM5000 j.. pelik kalau ikot standard diorang..Fyi, make-up kawan ana tuh sgt nice.. nipis.. ayat best keluar kat mulut dia time di andam..

"kalau nampak cam over sgt mak andam ni make-up, tgur deh" ~ALLAH hu akbar..

then, shbt ana i pandai susun atur event dia pd hari tu..oleh sbb xnak bersanding.. perarakan pengantin jam 3++ ptg.. time tu.. ramai org da siap makan .. smpai ada kawan2 kami persoalkan

"knapa mula lambat?org da xramai. lg plak pas makan beradab skejap aja masa duk atas pelamin"
kwn ana jawab on behalf pengantin

"mmg plan utk xramai org.. xnak pertontonkan sgt pngantin.. skadar2 knal2.. buat lewat sbb xnak bersanding.skadar amik gambar skejap.."

ana amat terkedu dgr.. sbb xterfikir plak.. biasalah family.. nak ada tu n ini..kadang2 prinsip kita pn leh cair atas desakan n permintaan family...tp seriusly.. mereka dapat buat event diorang dgn baik skali skadar termampu utk penuhi syariat . nak elak bersanding smbil mjaga hati family..

subhanallah.. best sgt.. lagu2 nasyid di putar.. standard la tuh.. seriusly, if antunna ada pn musti rasa cam nak kawin n amat teruja dgn majlis tersebut..kalau dapat cd depa nnt ana share ngn y berminat.. ehhemajlis perkahwinan org berada yang agak sederhana..tp havoc gak la..ni lagi best.. after akad nikah.. biasanya kedua mempelai akan solat sunat berjamaah.. n akan ada fotographer yang amik gambar..tp si suami bkata

" Tolong bg ruang pada kami solat dlu.. then after solat baru amik gambar.. kami buat2 cam solat.. utk jaga kekhusyukan dalam solat"

Allah hu akbar... sgt kagum dgn pasangan ini..mereka juga bawak bersama shbt org NZ y berminat dgn islam ke majlis dioarng..huhuh.. mmg best la dorang ni..yg best lg.. Deejay pd hari tu.. deejay radio malaysia kelate.. mmg best la sore dia..yg kagumnya.. deejay pn bley baca doa..alhamdulillah a'la kullihal..berkat pemerintahan kerajaan negeri slama hmpir 19thn..

lg satu nak share.shbt ana tuh bgtau, dia ada tukar gambar wallpaper hp suami dia dgn gambar dia pas kawin..then, suami dia tanya knape tukar n kat mana dah gambar yg dia letak b4 ths..dia nak letak gambar tu jugak..kawan ana xperasan gambar apa.. rupa2nya.. wallpaper b4 ths adalah wallpaper kalimah ALLAH... subhanallah..

kesimpulan dari sharing ini ialah after kawin.. igt selalu ALLAH paling TERATAS.. tiada yang lain.. selpas tu RASUL.. then suami.. jgn pernah lupa carta organisasi hdup kita.. iA.. moga segalanya dipermudahkan ALLAH..kalau niat kita kawin dgn niat beribadat n bukan suka2..seriusly.. the best wedding ever y ana pnah g la.. heheh..apapun.. smbil2 bkira2 kos2 nak kawin tu.. kna btolkan niat..nak kawin utk apa n bgaimana nak bawa perkahwinan kita nnt utk mdapat redha ILAHI..

lg satu.. yg belum setel lg tuh.. dun worry neh.. jodoh ALLAH da tentukan.. sama ada cepat atau lambat jer..kawan kakak ana yg berumur 30++ da..iA akan kawin bulan 6 ni..seorang wanita yg pelihara ISlam dgn sebaiknya... taaruf 2hari jer.. then plan utk kawin da.. that's y i said. jodoh ALLAH da tetapkan.. jgn rasa sedih, lemah, risau n gelisah jika belum setel lg neh..yg dah pn semoga kalian dipermudahkan.. iA... eehehhe

Tuesday, January 12, 2010

apa yang telah terjadi

apa yang terjadi pada blog ini..ana pun kurang pasti

setelah diklik2 sane sini akhirnye blog ini transform jadi pink

banyak yang dulu ade,kini telah hilang..

ana nk blog ana yang asal..